Мистецтво підбору шин: як правильно вибрати гуму для вашої їзди

Не всі шини створені однаково. Різні категорії шин використовують ретельно спроектовані гумові суміші для максимальної продуктивності в певних температурних діапазонах. Крім того, малюнки протектора тонко настроюються для оптимізації їздових характеристик в різних погодних умовах. Перш ніж вибрати наступний комплект шин, подумайте, яка категорія найкраще відповідає вашим потребам водіння.

Всесезонні шини: вибір на весь рік

Всесезонні шини призначені для використання цілий рік в будь-яких погодних умовах. Вони виготовлені з гумового з'єднання, яке є досить м'яким, щоб витримувати зимові температури, але при цьому забезпечують хорошу керованість в теплу погоду. Їхні малюнки протектора призначені в основному для розсіювання дощової води, але вони все ще придатні для використання в умовах снігопадів. Однак їх універсальність пов'язана з декількома компромісами.

Якщо ви живете в сезонному кліматі, який не потерпає від великої кількості снігопадів, всесезонні шини є відмінним вибором, якщо ви не дбаєте про те, щоб отримати максимальний рівень ефективності роботи вашого автомобіля. Ви можете встановити їх і бути впевненими, що вони забезпечать адекватне зчеплення у всіх умовах без клопоту при заміні шин під час зміни сезонів.

Ширина: Висота: Діаметр:
Індекс швидкості:

Літні шини: для водіння ентузіастів

Якщо ви живете в теплому кліматі або насолоджуєтеся енергійними приводами на звивистих дорогах, обирайте комплект літніх шин. При температурах вище 10 градусів за Цельсієм їх гумовий склад м'якший, ніж у всесезонних, що дозволить забезпечити краще зчеплення. Але якщо температура опускається нижче 10 градусів, гумове з'єднання сильно твердне і піддається розтріскування.

Існує поширена думка, що літні шини не завжди жертвують роботою в дощових умовах заради сухих погодних умов. Малюнок протектора на звичайних літніх шинах так само ефективний при розсіюванні води, як протектора на їх всесезонних колег. Проте, існують різні категорії літніх шин, які дійсно вимагають жертв в мокрих умовах. Високоефективні літні шини забезпечують поліпшене зчеплення на сухих дорогах, при цьому забезпечуючи хорошу продуктивність в умовах підвищеної вологості. Надефективні літні шини більш схильні до ковзання у вологих умовах, але вони істотно підвищують ефективність роботи вашого автомобіля в сухі дні. Якщо ви справжній ентузіаст водіння, ви можете вибрати літні шини максимальної продуктивності. Вони більш схильні до ковзання і гідропланів під дощем, але вони подарують вам безкомпромісну роботу на сухих дорогах.

Зимові шини: виживання в снігові сезони

Якщо ви живете в районі з великими снігопадами, рекомендується встановити зимові шини до того, як почнуть з'являтися хуртовини. Зимові шини мають гумовий склад, налаштований на максимальне зчеплення при температурі нижче 10 градусів за Цельсієм. Їх малюнок протектора допоможе прорватися крізь сніг і дати вам максимальну продуктивність, навіть якщо дороги занадто слизькі. Фактично, багато автомобілів з приводом на передні колеса і задні колеса, оснащені зимовими шинами, будуть краще працювати на снігу, ніж повнопривідні автомобілі, оснащені універсальними всесезонними шинами.

Проблема в тому, що багаторазова установка і видалення одного і того ж набору шин може послабити боковину і зробити ваші шини небезпечними. Якщо ви хочете отримати кращу для кожного сезону шину, вам доведеться придбати додатковий набір коліс з встановленої зимової шиною. Так ви можете насолоджуватися відмінною керованістю літніх шин протягом більшої частини року, а потім поміняти колеса на зимові, як тільки температура впаде.

Для непідготовленої людини шини можуть здаватися досить простими і несуттєвими. Тим не менш, вони є одним з найбільш важливих компонентів вашого автомобіля, коли мова заходить про безпеку і продуктивність. Незалежно від того, скільки подушок безпеки і електронної стабільності має ваш автомобіль, шини - єдине, що пов'язує вас з асфальтом. Ретельно підібраний набір шин може зробити ваш автомобіль набагато безпечнішим, швидшим і ефективнішим. 

Підпишіться на нашу розсилку

Відповідь на: {{replyComment.author}}
Всі поля є обов'язковими
Коментар успішно надіслано

Догори