Широкі або вузькі шини: в чому ж різниця?

Широкі або вузькі шини: в чому ж різниця?

Широка шина або вузька? Думки водіїв дуже сильно відрізняються в цьому питанні. Широкі шини завжди виграють візуально, але їх ціна кусається. Ми спробуємо прояснити, чи є між цими двома видами шин суттєва різниця.

Що таке широка шина?

У 1974 я збирався купити Golf, у якого шина була 145x13 - сьогодні вона, в кращому випадку, використовувалася б як запасне колесо. З роками тренд почав змінюватися в бік широких шин. Раніше такі шини використовувалися виключно для тюнінгу, а сьогодні стали звичайним виробничим явищем. Ширина шини не менше 195 міліметрів сьогодні вважається стандартом для нових автомобілів в компактному класі.

Чому шини стають ширшими?

У цій тенденції є і технічні причини. Сучасні автомобілі, в середньому, важчі і швидші, ніж автомобілі 1970-х років. Щоб зберегти стабільність автомобіля, який входить у поворот на швидкості, шину оптрібно було зробити ширшою. Крім того, сучасні гальмівні диски більші за розміром - вони збільшилися разом з діаметром шин. Давайте докладніше розглянемо технічні характеристики як вузьких, так і широких шин

Зчеплення з дорожним покриттям

В цілому, чим ширше шина, тим краще у неї зчеплення з дорожним покриттям. Це особливо важливо при їзді по сухій дорозі, тому що чим більше гуми дотикається до дорожного покриття, тим краще зчеплення. Низька бічна висота широких шин забезпечує кращу стабільність, особливо на поворотах. При їзді по засніженій дорозі широкі шини є вдалим вибором оскільки вони забезпечують кращий контроль автомобіля. Однак в грязі і глибокому снігу широкі шини починають буксувати швидше. При їзді по мокрій дорозі, зазвичай, віддають перевагу все таки широким шинам, але не завжди, що підводить нас до наступного пункту.

Аквапланування

Завдяки широкій поверхні шина витісняє на мокрій дорозі значно більше води. Це призводить до того, що широкі шини також з більшою ймовірністю будуть «плавати». Тому ризик аквапланування значно зростає при використанні широких шин. Тут є тільки одне рішення: бути уважним і прибрати ногу з педалі газу.

Ширина: Висота: Діаметр:
Індекс швидкості:

Гальмівні характеристики

Було доведено, що у широких шин гальмівний шлях коротший, ніж у вузьких. Це факт має місце при їзді взимку, але не по сльоті або глибокому снігу. Дані технічні характеристики актуальні при їзді по мокрій дорозі, поки не виникає ефект аквапланування, який, як було раніше описано, виникає у широких шин набагато раніше, ніж у вузьких.

Комфорт

Зрозуміло що, широкі шини мають широку контактну поверхню і, отже, підвищений опір коченню. Таким чином, вони створюють більше шуму, ніж вузькі шини. Ефективність - паливо, знос і ціна. Як вже відомо, підвищений опір коченню (а також підвищений опір повітрю через ширину шини) призводить до високої витрати палива і зносу. Крім того, широкі шини завжди дорожче, ніж вузькі.

Зовнішній вигляд

Широкі шини привертають увагу, особливо, якщо мова йде про тюнінговані автомобілі. Навіть на звичайному автомобілі широка шина виглядає круто. Що ще можна сказати, якщо при цьому мова йде про літи диски?

Майбутнє

Тенденція навряд чи буде змінюватися у напрямку вужчих шин, тому що, машини не стануть повільнішими, а власники не стануть менше звертати уваги на зовнішній вигляд свого автомобіля. Шини для електромобілів, швидше за все, пройдуть особливий шлях. Вони, в першу чергу, призначені для забезпечення проходження максимально можливих відстаней. В цбому випадку тенденція буде рухатися до використання вузької контактної поверхні, невеликій вазі шин, але великим розмірам коліс. Все це для досягнення найменшого опору коченню. Шина на невеликих машинах залишається досить вузькою. Оскільки виробники шин знають про недоліки широких шин (опір коченню, аквапланування), можна з упевненістю сказати, що вони будуть працювати над вирішенням цих проблем, і з часом характеристики широких шин будуть покращені.

Які шини краще?

Широкі шини в основному виграють, коли мове йде про чисті технічні характеристики їзди. Ми платимо за безпеку, особливо при їзді по сухому дорожньому покриттю, жертвуючи комфортом і економічністю, при цьому погоджуємося на більш високий ризик аквапланування. Вибір шин - питання індивідуальне. Наприклад, водії, які багато подорожують в дощових районах або районах з більш високою ймовірністю снігу, повинні, безумовно, надавати перевагу вузьким шинам.

Підпишіться на нашу розсилку

Відповідь на: {{replyComment.author}}
Всі поля є обов'язковими
Коментар успішно надіслано

Догори