Температура і продуктивність шин

У пошуках кращої продуктивності передові експерти автотюнінгу схиляються до технологій анодування турбокомпресора і установки дорогих гоночних амортизаторів. Зрозуміло, ці пристрої відіграють важливу роль в скороченні часу проходження кола і збільшенні швидкості, але якщо водій-початківець дійсно захоче стати швидшим, він повинен збільшити продуктивність шин.

На відміну від деяких встановлених модифікацій, можна отримати максимальну вигоду від хорошого набору липких шин, які забезпечать відмінний контакт при всебічному розумінні обмежень такої гуми. Попри складність використання, вони є найважливішим фактором продуктивності.

Обмеження сфокусованої шини

На відміну від всесезонної шини, шина DOT R-kit має низький робочий діапазон; зазвичай між 160 ˚F до 220 ˚F. Поруч з межами цього діапазону шина не забезпечує належного зчеплення, а деякі показники падають різкіше, ніж інші. Знайдіть місце, в якому шина буде працювати в кращому вигляді, перш, ніж покришка почне перегріватися, - це є ключовим фактором. Піковий температурний діапазон продуктивності для шини, як правило, трохи вужчий. Як зазначає провідний інженер Toyo Дрю Дейтон: «Вулична шина буде набагато краще їздити на межі і буде вдячною, якщо водій перевищить ліміт. Вуличні шини зазвичай пропонують більш чутний зворотний зв'язок, який допоможе водієві почути, що відбувається з шиною, перш ніж він сам відчує, що щось сталося з нею». Наявність такого рівня прогресу дуже корисно; водій-любитель, як правило, нелегко реагує на поломку шини.

Сховайтеся за кермом

Проте, Дейтон зазначає, що шина DOT-R буде мати набагато більший рівень зчеплення, ніж вулична шина, що допоможе замаскувати деякі недоліки водіння. Оскільки межа набагато вища, для водія, що пробиває шини DOT-R, все може бути не таким складним, як з пристроями для всіх пір року. Дейтон каже: «Зимова шина спроектована з використанням спеціального складу, який залишається м'яким при температурі замерзання. Це пов'язано з температурою затвердіння гумової суміші ». Звичайно, це допомагає в холодну погоду, але, коли покришку доводять до межі, вона часто стає марною вже після дюжини швидких кіл, і стає схожою на пластилін.

Орієнтована на продуктивність шина не може використовуватися в різних ситуаціях і, що очікувано, її найкраще використовувати на треку. «R-компаунд ставатиме жорсткішим і жорсткішим, коли температура буде нижче. У якийсь момент з'єднання втратить достатню гнучкість, і шина може тріснути під навантаженням або під час руху», - попереджає Дейтон. Проте, завжди є відтінки сірого на ринку чорної гуми, і завжди є те, що забезпечить ідеальний компроміс між продуктивністю і терпимістю до холодної погоди.

Використання тепла

Щоб зрозуміти гоночну шину, водій повинен витягнути комплект контактних термометрів і провести деякі попередні вимірювання. Проведення проб термопарою краще, ніж інфрачервоними датчиками, тому що вони отримують показники температури від каркаса шини, а не тільки від поверхні протектора. Вставляючи термопарний зонд в шину приблизно на 1 мм, користувач отримує більш точне уявлення про загальну температуру шини, адже температура поверхні коливається досить швидко.

По-перше, користувач повинен використовувати протектор із зовнішнього боку, в центрі і з внутрішнього боку. Зовнішні вимірювання беруться приблизно від одного дюйма від плеча шини. Оцінивши зносостійкість і температуру протектора в цих трьох областях, користувачі отримають чітке уявлення про контактну ділянку і про те, де використовується шина.

В ідеальному світі шина майже однаково розподіляється поверхнею дороги. Але через поверхні з нерівностями, неправильні налаштування підвіски, різних кутів і швидкостей, це стає складним завданням.

Подібний підхід до справи підійде гоночним професіоналам і гонщикам-любителям, хлопцям вищої ліги в гонках GT3 і так далі. Але є ще кілька варіантів в нашому розпорядженні. «Існують рішення на основі TPMS, які вимірюють тиск повітря і внутрішню температуру в шинах за допомогою інфрачервоного термометра, вбудованого в систему TPMS. Існують також системи, які можуть бути прив'язані до телеметрії і збору даних для вимірювання температури протектора зовні », - повідомляє Дейтон. Серія інфрачервоних датчиків або інфрачервоних камер, змонтованих на автомобілі, може вимірювати температуру поверхні протектора в міру просування гонки і давати хлопцям, які працюють в Ле-Мані, додаткову йоту довголіття, необхідну для випередження своїх суперників.

Ширина: Висота: Діаметр:
Індекс швидкості:

Перетворення температур на поворотну силу

«Температури шин можуть використовуватися для аналізу налаштування вирівнювання, тиску і загальної продуктивності шини», - зазначає Дейтон. Грамотний користувач зможе проаналізувати ці показники і визначити точну проблему з шиною. Якщо центр значно гарячіший країв, слід спробувати знизити тиск в шинах, щоб зменшити їх роздування. І навпаки, якщо краї більш гарячі, ніж центр, шина може бути увігнутою і потребує ще кількох фунтів повітря.

Якщо внутрішній край занадто гарячий, можливо, в шині дуже сильний негативний розвал, а її зовнішній край мало стикається з асфальтом. Якщо зовнішній край занадто гарячий, швидше за все, недостатньо негативного розвалу. Якщо бажана температура в шинах не досягнута, швидше за все, шина занадто широка, переповнена або якась особлива вісь не така м'яка і гнучка, якою має бути.

Якщо шина стає дуже гарячою, слід звернути увагу на наступні ознаки. Тойо Джей Джонс, інструктор і досвідчений гонщик SCCA, зазначає: «Ви можете прислухатися до шини, поки вона їде тротуаром. Якщо вона видає гучний звук, схожий на удар по кавуну, це, ймовірно, вже не дуже добре ». У цей момент шина опукла по формі через підвищений тиск і проскакує поверхнею дороги центром звуженої контактної ділянки.

Після того, як гонщики закінчують серію гарячих кіл, вони повинні вийти з треку і скористатися пірометром. Дейтон пропонує: «Після сесії, використовуйте гарячі ями без холодного кола, якщо ваш автомобіль це дозволяє; це дасть можливість отримати найточніші показники температури. Почніть з шини, яка виконувала найбільшу роботу на трасі, звичайно це одна з зовнішніх шин. Після вимірювання температури вивчіть всі показники гарячого тиску в тому ж порядку навколо транспортного засобу і проаналізуйте результати».

При вимірах температури і тиску, водій має спільну мету. Можливо, з цією шиною можна проїхати кола швидше, але вулична шина, навіть орієнтована на треки, може швидко зноситися, якщо вийти за межі температурного діапазону. Принаймні, при такому темпі поведінку автомобіля можна оцінити завдяки узгодженості в шинах, і це, ймовірно, буде корисним для ентузіастів, які хочуть отримати більше швидкості і не встановлювати полюсное положення.

Тиск на практиці

Те, що може захотіти жадібний гонщик - повністю відчувати шини і її характеристики, коли вона ламається, і коли вона в кращому стані. Якщо після тренувальної сесії на великій швидкості водій може проїхати п'ятнадцять швидких і послідовних кіл, шини, ймовірно, знаходяться в ідеальному температурному режимі. Дейтон каже: «Як і при будь-якому зборі даних, система температур буде забезпечувати узгоджені дані про шини, які можна легко порівняти з даними інших прогонів».

Підпишіться на нашу розсилку

Відповідь на: {{replyComment.author}}
Всі поля є обов'язковими
Коментар успішно надіслано

Догори