Що робити при акваплануванні? - Хороші шини мінімізують ризики

Аквапланування - це ковзання шин по мокрій дорозі, в результаті чого практично неможливо маневрувати автомобілем. Це справжній кошмар для водіїв. Ми пояснимо, що ви можете зробити, і чому хороша шина значно знижує ризик.

Що відбувається при акваплануванні?

Вода на дорозі, як правило, відходить через канавки протектора шини назовні. Однак, якщо дорога дуже волога, вода не евакуюється повністю. Шина автомобіля бризкає водою спереду, як ефект Доплера. Зрештою, якщо кількість води занадто велика, рідина утворює клин між шиною і дорогою. Потім шина втрачає контакт з дорогою. В результаті, гальма і кермові рухи практично некеровані. Якщо тільки одна шина ковзає, водій може керувати автомобілем в протилежному напрямку.

Якщо автомобіль оснащений ESP (Електронний контроль стійкості), система автоматично увімкнеться, як тільки він стикнеться з дорогою. Якщо обидва передні колеса пошкоджені, задні колеса, які все ще мають зчеплення з дорогою, утримують автомобіль в русі. Якщо всі колеса ковзають одночасно, поведінка автомобіля буде залежати від центра ваги і напрямку. Прямою дорогою шанси хороші. У гіршому випадку, якщо обидва задніх колеса будуть порушені, тоді автомобіль неминуче буде ковзати.

Як впливає автомобільна шина?

Крім кліматичних умов на те, чи виникне аквапланування, впливає ще шина. Чим щільніше протектори шини, тим швидше вона ковзає. ADAC дає 3,5 мм в якості мінімуму. Якщо глибина протектора менше, ризик ковзання різко зростає. Тому, при можливості, всі шини повинні мати достатню глибину протектора. Якщо існують відмінності між окремими шинами, автошини з найглибшим протектором повинні бути встановлені на задній осі. У разі аквапланування можуть виникнути деякі неприємні наслідки. З чисто статистичної точки зору, широкі шини, швидше за все, більш схильні до аквапланування, ніж їх більш вузькі аналоги, незважаючи на спеціальні протектори, призначені для запобігання цього. Ризик збільшують і більш зношені широкі шини. Тиск шин також впливає на це. Якщо тиск повітря занадто низький, тиск, при якому шина спирається на дорожню поверхню, зменшується (контактний тиск). Потім вода легше потрапляє в шину.

Ширина: Висота: Діаметр:
Індекс швидкості:

Як ще можна уникнути аквапланування?

Найрозумніша рекомендація - підібрати швидкість. Якщо ви подорожуєте повільніше у вологих умовах, ризик значно зменшується. Маючи зношені амортизатори, не натискайте на шину з тією ж силою на дорозі. Вага автомобіля не впливає. Якщо на дорозі є видимі калюжі, ви повинні їхати з обережністю. У подібних колодязях накопичується багато води. Також будьте обережні в поглибленнях і проїздах під мостами.

Розрахуйте, якщо занадто пізно.

Навіть ті люди, які стежать за всіма порадами, не на 100 відсотків несприйнятливі до аквапланування. Якщо це станеться, пам'ятайте про наступні поради:

 • Уникайте гальмування якомога більше: гальмування може продовжити час ковзання. Якщо одне колесо досягає тяги, а інші продовжують ковзати, автомобіль деформується.

• Не їздіть дуже швидко: ефект такий же, як при гальмуванні: автомобіль може деформуватися. Пересувайтесь обережно в протилежному напрямку, а потім тримайте рульове колесо прямо.

• Відключіть і відпустіть автомобіль, поки не отримаєте контроль.

Підпишіться на нашу розсилку

Відповідь на: {{replyComment.author}}
Всі поля є обов'язковими
Коментар успішно надіслано

Догори