Що означає маркування на шинах

Сторона шини повна цифр і букв, але що, насправді, означають ці символи?

Правові положення

Шини стандартизовані в Європі відповідно до правила ECE-R 30, оскільки правила ліцензування дорожнього руху дуже деталізовані і контролюються. У законодавчому органі також вказується, яка інформація має бути надана на боковині шини. Назва виробника зазвичай друкована, і саме тут вказується тип шини. Але можна знайти більше інформації. Наприклад, у нас є шина з комбінацією чисел 195/60 R 15 88 V - це завжди одна і та ж структура, і лише цифри і букви можуть відрізнятися.

Розміри шини

195/60 R 15 88 V . У нашому прикладі перші дві цифри, розділені косою межею, вказують на розмір шини. Шина складає 195 міліметрів завширшки, відношення її висоти до ширини складає 60 відсотків. Чим нижче відсоток, тим нижче край шини.

Шини з радіальним покриттям

195/60 R 15 88 V . R в 195/60 R 15 88 V вказує на конструкцію, а саме на радіальну шину. Інколи слово «Радіаль» друкується також на фланзі. З 1980-х років радіальні шини використовувалися виключно на легкових автомобілях, так що назва застаріла. Проте, вона все ще друкується там. Шини з діагоналлю, як це було раніше, тепер встановлюються лише на сільськогосподарських машинах, старовинних автомобілях, а інколи і на мотоциклах. Показником для шин діагонального типа буде буква D.

Діаметр диску

195/60 R 15 88 V . Третя цифра нашого зразка 195/60 R 15 88 V зазвичай вказує на діаметр диску, одиницею виміру якого найчастіше буває дюйм. Проте деякі виробники також використовують міліметри, але різниця легко помітна через величину. Розмір в дюймах зазвичай вагається від 10 до 20, тоді як в міліметрах від 315 до 440.

Вантажопідйомність

195/60 R 15 88 . Звичайно, ви також можете дізнатись, скільки шина може підняти. Індекс навантаження знаходиться на п'ятому місці. Дізнатися про кожне значення детальніше можна з таблиці в Інтернеті. 88 означає в цьому контексті пропускну спроможність 560 кілограмів при заданому тиску повітря, звичайні 2,5 бар. Індекс навантаження, вказаний в документах транспортного засобу, не має бути нижче за фактичне значення тиску. Це означає, що якщо вказано значення 88, шини повинні завжди встановлюватися з мінімальним індексом навантаження 88. На шинах з особливо високою вантажопідйомністю все ще вказується абревіатура RF (посилений) або XL (додаткове навантаження.

Ширина: Висота: Діаметр:
Індекс швидкості:

Швидкість

195/60 R 15 88 V Максимальна допустима швидкість, при якій шина може приводитися в рух, позначається буквою в кінці комбінації номерних знаків. Індекс швидкості V відповідає 240 км / год. Зазвичай маркування знаходиться в діапазоні від M для 130 до Y для 300 км. / год. Відповідна таблиця для ознайомлення доступна в Інтернеті.

Маркування DOT

На додаток до маркування, описаного раніше, кожна шина також має зашифрований код від виробника, звичайно це 12-значноє число і послідовність букв. Останні чотири цифри зазвичай поміщаються в коробку і утворюють мітку DOT (Департамент транспорту - ярлик американського транспортного відомства став міжнародним стандартом). Вивчивши маркування, ви можете прочитати дату виготовлення, вказану як тиждень і рік. Якщо шини вироблялися до 2000 року, номер DOT складається лише з трьох цифр.

Інші номери

Якщо шина має асиметричний малюнок, на ній вказані написи "Rotation", "Direction" або "Direction of rotation" і стрілка, що вказує у відповідному напрямі. Напис "Tubeless" повідомляє, що шина безкамерна. Вона застосовується до більшості шин. Індикатор зносу «TWI» (індикатор зносу протектора) вказує на місця в профілі, де міру глибини протектора можна легко виміряти. Якщо індикатор знаходиться на поверхні, шина використовується до встановленого законом 1,6 мм, а потім має бути замінена. 1,6 міліметрів - дуже пограничне значення, і ми радимо використовувати шину із залишковою глибиною протектора 3 міліметра. «M + S» означає «Бруд і сніг». Для зимових шин він не є надійним індикатором, і лише додатковий символ сніжинки гарантує безпека. «E» або «E» у поєднанні з номером вказує країну європейського стандарту. Шини Run-flat, а саме шини, які не повністю осідають навіть після пошкодження, мають символ ROF або SST, і вони наділені спеціально посиленими бічними стінками. Маленька цифра «1» вказує на особливо тихі шини, які мають сертифікат низького рівня шуму.

Підпишіться на нашу розсилку

Відповідь на: {{replyComment.author}}
Всі поля є обов'язковими
Коментар успішно надіслано

Догори