18 неймовірних фактів про шини

Всім відомо, що шини – важлива частина в будь-якому транспортному засобі, яка заставляє його пересуватися. Водії знають, наскільки важливо купити шини високої якості, адже вони забезпечують відмінний контроль над транспортним засобом, і, тому, гарантують безпеку. Проте дуже мало людей знає про історію виробництва і проектування шин. Ця стаття присвячена неймовірним фактам про автогуму, про які ви, можливо, не знали.

Ширина: Висота: Діаметр:
Індекс швидкості:

Дивовижні факти про шини для транспортних засобів

  • Ви будете здивовані, з'ясувавши, що ранні транспортні засоби використовували “артилерійські колеса”. Шина в таких колесах була буквально прикріплена болтами. Просто уявіть, наскільки важко було б замінити такі шини, якби виробники створювали що-небудь подібне в наші дні.
  • Сучасні шини виключно чорні і водії можуть “грати” з обідками, обираючи золоті або срібні кольори. Коли виготовляли перші шини, вони були білими. Виробники додали цинк до каучуку для того, щоб зробити покришки міцнішими і кращими, але вийшов досить дивний ефект. Він додав яскраву білизну автогумі.
  • Пізніше, в другому десятилітті 21-го століття, виробники шин зобов'язали своїх інженерів і проектувальників знайти шлях підвищення зносостійкості автогуми. Дослідники додали вуглецевий чорний колір, який був побічним продуктом нафтової промисловості, але чудово підвищував стійкість і період служби гуми. Він дійсно збільшив термін експлуатації покришок, проте надав шинам чорний колір.
  • Але хто використовував вуглецевий чорний колір на самому початку? Binney & Smith, знаменитий бренд художніх виробів, який продавав вуглецевий чорний колір виробнику покришок Goodrich. Про те, як білі шини стали чорними, ви тепер знаєте.
  • Ви, ймовірно, знали про шини Vogue, які виробляються більше 100 років. Знаменита покришка Vogue - високоякісна розкішна шина. Дуже цікаво, що спочатку фліппери на колеса були винайдені майже випадково. Вуглецевий чорний колір застосовували виключно для зовнішньої сторони, що і привело до винаходу вайтволл шини в 1914.
  • Дуже давно фліппери розміщувалися на обох бортових стінках шини. У той час транспортні засоби проектувалися з відкритими крилами. Через це люди на вулиці могли бачити обидві сторони шин, оскільки транспортний засіб рухався близько.
  • Покришки з білими написами виробляються точно так, як і колісні фліппери. На етапі додавання певних компонентів в суміш, бортова стінка вкривається чорним кольором, а букви залишаються білими.
  • Компанія Goodyear, яка є відомим виробником шин на світовому ринку, має тягу до експериментів. Тому, в 1961 виробник експериментував з ілюмінованими шинами. Це не було тенденцією, і ніхто не міг передбачити, що це стане популярним. Шини були освітлені від внутрішньої частини скляною лампою розжарювання. Як ви розумієте, з того часу ці шини не покидали ринок.
  • Більшість водіїв використовують безпечні шини, тому що вони дозволяють автовласникові навіть після проколу дістатися до найближчого СТО. Ці шини мають певні недоліки, тому що вони мають товщі бортові стінки. Але, попри це, BMW встановлює ці шини на всі транспортні засоби.
  • Просто уявіть, що близько 300 мільйонів шин викидається щорік. Є різні способи переробки автогуми. Деякі компанії, що переробляють сировину, розтоплюють каучук і використовують його для асфальту. Інші ж виготовляють з них нові автопокришки. Якщо у вас є пара старих шин, ви можете трохи змінити їх і використовувати як прикрасу для вашого саду.
  • Сучасні транспортні засоби не оснащені запасними шинами. Виробники транспортних засобів хочуть продавати нові авто з комплектом з клаптя і балончиком стиснутого повітря.
  • Всі люблять Mini Cooper, адже це зручно і модно. Класичний транспортний засіб оснащений 165-міліметровою широкою шиною. Новий Clubman поставляється на прилавки з 225-міліметровою шиною, яка має диск 18 дюймів.
  • Якщо ви будь-коли дивувалися, побачивши незвичайні рейтинги швидкості в милях, ви отримаєте пояснення. Річ у тому, що рейтинг швидкості традиційно встановлюється в кілометрах. Перетворюючись на милі, показники стають нерівними, наприклад, Q: 99 миль на годину.
  • Спейс шатл також має колеса і шини. Він зазвичай має розмір 18-колісника з самими різними характеристиками. Тому, Спейс шатл може підтримувати аж до 140,000 фунтів на швидкості 260 миль на годину.
  • Виробник Michelin також любить експериментувати і покращувати власну продукцію. Компанія працює над розвитком шини «твіл» – від слова tire (шина) і wheel (колесо). Вона складається з однієї частини безповітряної шини і колеса. Нова шина надасть можливість добиратися без безпечних шин і виключить потребу змінних протекторів.
  • Список добре відомих і шанованих виробників шин дуже довгий і включає такі компанії як Michelin, Goodyear, Nokian, Intercontinental, Pirelli, і безліч інших. Це все виробники автогуми зі всього світу, але жодна з наведених вище компаній не виробляє так багато шин, як компанія в Данії, на батьківщині Г. К. Андерсена. Ви здивуєтеся, почувши, що, це Лего. Так, це та ж компанія, яка виготовляє конструктор Лего для дітей. Компанія була заснована в 1932, і почала виробництво шин тридцятьма роками пізніше. У 2011 виробництво автогуми досягло 318 мільйонів. Ви можете лише уявити?
  • Шини мають два індекси за швидкістю, вказані як Z і Y. Спочатку був введений параметр Z, і його швидкісна оцінка склала близько 149 миль на годину. Пізніше технології змусили переглянути систему і створити оцінку для шин з вищими характеристиками. Саме тому і був введений параметр Y.
  • Найбільша шина на планеті знаходиться в Парку Аллена, Мічігані, США. Це башта близько 12 тонн і 244 метрів. Спочатку вона була представлена публіці як колесо огляду на всесвітній виставці в 1965, але пізніше перемістилася в Парк Аллена. Це саме та пам'ятка, яку варто відвідати, знаходячись в Мічігані.

Впевнені, зараз ваші погляди на традиційні шини змінилися. За простою чорною шиною, закріпленою на вашому автомобілі, криється значно більше.

Підпишіться на нашу розсилку

Відповідь на: {{replyComment.author}}
Всі поля є обов'язковими
Коментар успішно надіслано

Догори