Зміна шин: контрольний список

Знання того, як поміняти шину - необхідний навик для всіх водіїв. Якщо ви покладаєтеся на мобільний телефон, який врятує вас в екстреній ситуації на дорогах, завжди є шанс, що ви забудете зарядити його, вийдете за межі доступності або залишити його вдома. Поломки шин можуть трапитися будь-де, і стільниковий телефон не знає, як змінити шину. На щастя, міняти шину не так вже й складно! Просто дотримуйтеся наступних рекомендацій, якими ви скористаєтеся, якщо шина спуститься.

Елементи, які вам потрібно мати при собі для заміни шини

Ці предмети повинні були поставлятися з вашим автомобілем:

  • Домкрат
  • Гайковий ключ
  • Повністю завищена запасна шина
  • Керівництво до автомобіля

Якщо ви забули будь-який з цих предметів або ваш автомобіль не був укомплектований цими товарами, ви повинні відразу придбати нові. І переконайтеся, що ви регулярно накачуєте запасну шину рекомендованим індексом тиску вашого автомобіля. Ви повинні перевіряти тиск на запасці кожен раз, коли ви перевіряєте інші шини. Не забувайте перевіряти тиск кожен місяць, а також перед поїздками або при додатковому навантаженні.

Ось деякі предмети, які не поставляються з вашим автомобілем, але ви повинні укладати їх в багажник або бардачок, якщо вам потрібно змінити шину:

  • Ліхтарик з робочими батареями
  • Дощовик
  • Невеликий зріз з дерева розміром 2 "x6" для закріплення домкрата
  • Рукавички
  • Противідкати

ЯК ЗМІНИТИ ШИНИ

Знайдіть безпечне місце

Як тільки ви зрозумієте, що у вас спустилася шина, не гальмуйте різко і не повертайте. Повільно зменшуйте швидкість та дивіться навколо, обирайте рівну ділянку дороги з узбіччям. Порожня парковка була б ідеальним місцем. Рівень землі повинен захистити ваш автомобіль від кочення. Крім того, прямі ділянки дороги краще кривих, тому що зустрічний рух, швидше за все, завадить вам.

Ніколи не намагайтеся змінити шину на вузькій дорозі поруч із зустрічним рухом. Продовжуйте рухатися (повільно), поки не знайдете більш безпечне місце. У той час як водіння зі спущеним колесом руйнує ваш диск, його зміна набагато краща, ніж зустріч із неуважним водієм. Обов'язково проконсультуйтеся з керівництвом користувача і ознайомтеся з конкретними кроками про те, як змінити шину для вашого автомобіля.

Увімкніть аварійний сигнал

Ваш аварійний сигнал або «мигалки» допоможуть іншим водіям побачити вас на узбіччі дороги. Щоб уникнути нещасного випадку, включіть їх, як тільки ви зрозумієте, що вам потрібно змінити шини.

Поставте авто на ручник

Після зупинки завжди використовуйте ручник при підготовці до заміни здутої шини. Це мінімізує можливість кочення вашого автомобіля.

Використовуйте противідкат

Колісні підставки встановіть попереду або позаду шин, щоб отримати гарантію, що автомобіль не покотиться, коли ви зафіксуєте здуту шину. Якщо ви міняєте задню шину, помістіть їх перед передніми шинами. Якщо ваша спущена шина знаходиться спереду, помістіть противідкат ззаду задніх шин. Цеглини або великі камені будуть працювати так само добре, як «справжні» противідкати. Просто переконайтеся, що вони досить великі, щоб машина не покотилася.

Зніміть ковпачок або кришку колеса

Якщо у вашому автомобілі є ковпачок, що покриває гайки з наконечниками, легше зняти ковпачок перед підйомом автомобіля за допомогою домкрата. Якщо ваші гайки зняті, ви можете перейти до кроку 6.

Використовуйте плоский кінець ключа для виштовхування, щоб зняти ковпачок. Це добре підходить для більшості автомобілів, але деякі ковпаки потребують інший інструмент. Познайомтесь з керівництвом з експлуатації для правильної процедури видалення кришки коліс.

Послабте гайки

Використовуючи гайковерт, поверніть гайки проти годинникової стрілки до тих пір, поки не зменшите їх опір. Можливо, вам доведеться використовувати силу, і це нормально. При необхідності використовуйте ногу або свою вагу. Відпустіть гайки наконечника приблизно на ¼ до ½ обороту, але не видаляйте їх повністю. Збережіть їх, до того, як прийде час видалити вашу шину / колесо з автомобіля.

Помістіть домкрат під автомобіль

Правильне місце для домкрата зазвичай знаходиться під рамою транспортного засобу поруч з шиною, яка спустилася. Багато рам для автомобілів мають сформовану область з місцем відкритого металу, спеціально призначену для домкрата. Для безпечного підйому і запобігання пошкодження автомобіля дотримуйтесь інструкцій з розміщення домкрата в керівництві з експлуатації вашого автомобіля.

Ширина: Висота: Діаметр:
Індекс швидкості:

Підніміть автомобіль за допомогою домкрата

Щоб домкрат не осідав під вагою вашого автомобіля і не втрачав баланс, помістіть невеликий шматочок з дерева 2x6 під ним перед підйомом авто. Ця тактика особливо корисна на асфальті.

Правильно розташувавши домкрат, підійміть автомобіль, поки спущена шина не виявиться на відстані близько шести дюймів від землі.

Ніколи не кладіть будь-яку частину вашого тіла під автомобіль під час або після підйому автомобіля за допомогою домкрата.

Викрутіть гайки

Тепер прийшов час повністю видалити гайки. Оскільки ви вже послабили їх, ви зможете відкрутити їх в основному вручну.

Зніміть спущену шину

Затиснувши шину, обережно потягніть її до себе, поки вона не стане повністю вільна від центру. Поставте колесо на бік, щоб воно не одкотилося.

Встановіть запасну шину на болти

Тепер помістіть запаску на опору, вирівнявши диск за допомогою болтів. Натискайте обережно, поки болти виступів не будуть виднітися крізь диск.

Закрутіть гайки вручну

Одягніть гайки на болти і затягніть їх руками. Як тільки всі вони будуть наверчені, перевірте кожну, затягнувши якомога сильніше. Ви затягнете їх гайковим ключем після опускання транспортного засобу на землю.

Опустіть автомобіль і знову затягніть гайки

Використовуйте домкрат, щоб опустити автомобіль так, щоб запасна шина спиралася на землю, але повна вага автомобіля не повністю припадала на неї. У цей момент ви повинні затягнути гайки ключем, повертаючи за годинниковою стрілкою, наскільки зможете. Натисніть на гайку повною вагою вашого тіла.

Опустіть автомобіль повністю

Опустіть автомобіль до землі і зніміть домкрат. За допомогою ключа затягніть ще раз гайки, щоб вони сиділи максимально щільно.

Замініть покришку

Якщо ковпак, який ви зняли зі спущеної шини підійде вашій запасці, встановіть його на місце так само, як ви його видалили спочатку. Якщо він не підходить, приберіть його, коли ви будете складати своє обладнання.

Складіть все обладнання

Перед вами домкрат, гайковерт, противідкати, здута шина і, можливо, ковпак. Не забудьте покласти все в свій автомобіль перед від'їздом.

Перевірте тиск в запасній шині

Ви повинні перевірити тиск запасної шини, щоб переконатися, що вона безпечна для їзди. Тимчасові запасні шини T-типу, також звані «міні-запасні частини», вимагають 60 фунтів на квадратний дюйм (420 кПа). Якщо шина потребує тиску, негайно під'їжджайте (потихеньку) до станції технічного обслуговування.

Візьміть спущену шину для техніка

Тимчасові запасні шини не призначені для їзди на великі відстані або на високих швидкостях, тому будьте обережні, поки не зможете відвідати фахівця з шин. Професіонал зможе визначити, чи потребує ваша шина ремонту або прийшов час замінити її.

Скільки часу займе заміна спущеної шини?

Якщо ви віддаєте свою шину професіоналу, вищевказана процедура не повинна займати більше 15-30 хвилин. Просто переконайтеся, що ви не пропускаєте ніяких кроків.

Можна змінити шину в гаражі або на під'їзній дорозі, щоб переконатися в тому, що ви готові зробити це тоді, коли це дійсно знадобиться.

Ще кілька порад по заміні шин

Знати, як виправити спущену шину, дуже важливо. Але регулярне обслуговування шин ще більш важливе. На додаток до регулярного огляду цього керівництва не забудьте зробити наступне:

  • Слідкуйте за правильним завищенням шин
  • Змінюйте шини відповідно до рекомендацій виробника
  • Вивчайте рівень зносу протектора

Всі ці запобіжні заходи продовжать термін служби ваших шин і зменшать імовірність використання запаски. Попри те, що повністю не вдасться уникнути можливих проблем з шиною, належний догляд може підвищити продуктивність і забезпечити максимальну довговічність ваших шин. 

Підпишіться на нашу розсилку

Відповідь на: {{replyComment.author}}
Всі поля є обов'язковими
Коментар успішно надіслано

Догори