Як довго ви використовуєте одну шину? І як дізнатися її вік?

 Як довго ви використовуєте одну шину?

Метал іржавіє, хліб стає твердим і цвілим, у людей з'являються зморшки і сиве волосся -процес старіння, який можна побачити. Але як дізнатися вік шини? І скільки років можна використовувати шини?

Маркування DOT

Інформація про вік шини, знаходиться на самій шині. Так звана маркування DOT (Департамент транспорту - маркування Міністерства транспорту США було прийняте в усьому світі) знаходиться збоку на кожній автомобільній шині з 2000 року. Маркування DOT складається з чотирьох цифр, і обведене тонкими лініями. Перші дві цифри вказують на виробничий тиждень, третя і четверта цифри вказують рік виробництва.

Наприклад, якщо номер DOT - 1911, то шина була виготовлена на 19-му тижні 2011 року, між 16 і 22 травня 2011 року. Якщо номер DOT становить 0905, то шина випущена в 2005 році, в кінці лютого або напочатку березня. Шини, які були випущені до 2000 року, позначені трьома цифрами і спеціальним символом. Перші дві цифри вказують на тиждень виробництва, також, як і в чотиризначному числі, а третя цифра - це остання цифра року випуску. Тризначне число без символу можна знайти на шинах, випущених в 1980-х роках. Такі шини нізащо не використовувалися би, навіть якщо вони абсолютно нові. На відміну від вина або делікатесів, шини не стають кращими з віком. Навпаки, гума стає крихкою і зчеплення з дорожнім покриттям погіршується.

Ширина: Висота: Діаметр:
Індекс швидкості:

Ознаки механічного старіння

Існує безліч факторів, які впливають на механічне старіння шин, незалежно від того чи використовуються вони чи ні. Дворічні шини, які проїхали сотні тисяч кілометрів, будуть виглядати більш зношеними ніж п'ятирічні шини на автомобілі пенсіонера, який раз на тиждень виїжджає в місто за продуктами. Погодні умови, сонячне світло і кисень, а також механічний стрес залишають свій слід на шинах. Неправильне зберігання також впливає на процес старіння, але з іншого інтенсивністю.

Підпишіться на нашу розсилку

Відповідь на: {{replyComment.author}}
Всі поля є обов'язковими
Коментар успішно надіслано

Догори